AM FOST ACOLO: CUM A FOST LA MUZEUL ASTRA DIN SIBIU

Muzeul ASTRA din Sibiu

Daca ieri v-am spus cate ceva despre scurta mea sedere la Sibiu, pentru astazi ramasesem datoare cu povestea vizitei de la Muzeul ASTRA. Chiar daca nu am reusit sa vizitez toate locurile pe care mi le notasem pe lista atunci cand am plecat de acasa, ma bucur ca obiectivul asta nu l-am ratat.

Era cat pe aci sa-l ratez, asta pentru ca vremea mi-a jucat ceva feste si s-a nimerit sa fie una din zilele acelea in care fie cerul e senin, fie isi mai face aparitia cate un nor si pare ca vine furtuna. Nu intelegeai nimic din vremea de afara, dar eu tot mi-am luat inima in dinti si am zis ca infrunt pana si furtuna ca sa ajung la Muzeul ASTRA.

Eram oricum deja destul de suparata ca m-am nimerit la Sibiu fix cand era inchis Muzeul Brukenthal, ca Podul Minciunilor nu arata cum ma asteptam eu sa arate, ca n-aveam la mine haine potrivite pentru temperatura de afara. Cred ca nu s-ar mai fi inteles nimeni cu mine cateva zile daca si planul cu Muzeul Satului ar fi fost tot un esec, asa ca pana la urma m-am vazut in masina si cateva minute mai tarziu eram la poarta muzeului.

Cred ca pentru fiecare dintre noi e important sa nu uite de unde a plecat si sa respecte traditiile si obiceiurile locului. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne dorim sa ne autodepasim, dar cred ca ar fi bine sa nu ne uitam de sus la oamenii care inca pastreaza viu spiritul romanesc si aleg sa traiasca o viata pe care unii dintre noi poate ca o consideram simpla.

De multe ori mi se face dor de copilarie, dar mai ales de bunici si de momentele in care mergeam in vizita la ei. Mi-aduc aminte cu drag de toate clipele in care o ajutam pe bunica prin curte, de rosiile pe care i le „furam” din gradina si le mancam fara sa le spal, sau de morcovii pe care-i smulgeam din pamant si ii stergeam doar un pic de praf pe pantaloni.

Chiar daca n-am facut asta la Muzeul ASTRA, recunosc ca plimbarea prin muzeul in aer liber mi-a amintit cumva de perioada in care eram doar un copil de cativa ani. Ma simteam de parca eram iarasi la bunici, si mai ca asteptam ca dupa o usa, sau pe o prispa, sa o gasesc pe bunica.

Muzeul ASTRA din Sibiu

Vremea s-a imbunatatit treptat, norii s-au risipit repede, asa ca am putut sa imi vad linistita de plimbare si sa ma bucur in voie de peisaj si de aerul curat. Ma rog, vremea tot si-a bagat coada si nu am reusit sa fac niste poze mai artistice, dar macar am avut ce poze sa aleg pentru postare.

Muzeul ASTRA din Sibiu

Pentru oamenii locului mi se pare un loc dragut in care sa faci o plimbare lejera de weekend, iar pentru cei care sunt doar in trecere prin Sibiu e clar un obiectiv turistic care n-ar trebui ratat. Muzeul in aer liber mi se pare o oaza de aer proaspat, un loc linistit si ferit de agitatia si aglomeratia din oras, dar si locul perfect pentru o plimbare in tihna.

Exista si un restaurant in cazul in care ti se face foame, insa eu nu am incercat mancarea si nu pot sa va spun cum e. Vremea de afara a facut ca din pacate vizita la Muzeul ASTRA sa se desfasoare pe repede inainte si sa fie un fel de „am venit, am vazut, am plecat”. As fi vrut sa fi prins o zi insorita si calduroasa, ca sa pot sa ma bucur la maxim de priveliste si de liniste.

Tarifele mi se par ok, avand in vedere faptul ca dureaza ceva pana sa ajungi dintr-un capat in altul al muzeului. Nu stiu sigur daca exista reduceri in anumite zile ale saptamanii, insa eu imi amintesc ca in loc de 17 lei am platit undeva la 12 lei pentru bilet. Poate pentru ca in ziua respectiva se putea vizita doar muzeul in aer liber, muzeele interioare erau inchise.

Muzeul in aer liber era in renovari in perioada in care l-am vizitat eu, si chiar sunt curioasa ce schimbari se vor face. Eu oricum am impresia ca am vazut doar jumatate din muzeu, pentru ca n-am trecut pe langa multe dintre lucrurile care erau marcate pe harta pe care-am primit-o la intrare 🙂 Nu-i nimic, am un motiv sa-l vizitez inca o data cand mai ajung la Sibiu.

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu

Voi ce obiectiv(e) turistic(e) n-ati ratat cand ati fost la Sibiu?