Categories
In romana scriu despre

Ziua 10: Despre acea perioadă a lunii.

Nu prea știu cum să traduc din engleză tema de astăzi ca să fie cât mai clară, însă ideea este că trebuie să deschid și să dezbat un subiect despre care am multe păreri și care-mi provoacă sentimente puternice. Gândindu-mă ce subiect aș putea să abordez, mi-am amintit de o ciornă mai veche, ciornă pe care am început-o după ce am citit un articol despre acea perioadă a lunii.

În urmă cu ceva vreme am dat peste un articol din care am descoperit cu stupoare că menstruația nu-i ceva normal, și nici necesar. De vina pentru perioada aceea a lunii nu sunt hormonii, ci alimentația și stilul de viață nesănătos al femeii moderne. Nu știu cine o fi inventat E-urile, dar se pare că ele sunt de vină pentru toate nenorocirile care se întâmplă pe lumea asta.

Ce-i drept, ciclul menstrual al femeii și infamele E-uri din industria alimentară au mers mână-n mână timp de multe secole, mai ales că cele din urmă au început să fie folosite la scară largă de abia în urmă cu aproximativ două secole.

Țin să precizez încă de la început că nu am o problemă cu articolul respectiv. Consider că fiecare om este liber să creadă orice își dorește să creadă, la fel cum este liber să își exprime părerile. Tocmai de aceea am deschis astăzi acest subiect, din dorința de a vă povesti cum văd eu lucrurile.

Sincer, adevărul e că nu țineam neapărat să deschid vreodată subiectul menstruație pe blog. Nu pentru că mi-ar fi rușine să vorbesc despre perioada aceea a lunii, ci mai degrabă pentru că nu-i un subiect despre care să îmi facă prea mare plăcere să vorbesc. Este ceva prin care m-am obișnuit să trec lună de lună, și chiar mă bucur atunci când e punctuală și nu-mi face vizite neașteptate.

Pe vremea când eram în clasa a noua și organismul meu încă nu se obișnuise cu toate schimbările prin care trecea, menstruația s-a gândit să-mi joace o festă și am reușit să ma pătez de sânge în timpul orelor. Am fost desigur nevoită să mă învoiesc de la restul orelor și să plec acasă mai repede, pentru că era o rușine extraordinar de mare să mă fi văzut cineva în ipostaza aceea.

Să zicem totuși că în loc să fi pățit asta, m-aș fi împiedicat și aș fi căzut în genunchi. Mi-aș fi murdărit pantalonii de sânge și în acest context, dar mai aveam motive să mă simt rușinată sau vinovată că ar putea să observe cineva?

E clar că menstruația este un subiect tabu, iar asta se observa până și în reclamele pentru tampoane. Nu știu cum se face, dar în acest context suntem brusc extrem de pudici și nu suportăm să vedem sânge. În rest, n-avem absolut nici o problemă cu filmele sau serialele în care curge sânge, cu jocurile video în care curge sânge, cu imaginile șocante și știrile în care curge sânge.

Undeva trebuie să tragem linie, și de ce să n-o tragem fix în dreptul unui context în care sângele este ceva firesc și o dovadă că organismul și aparatul reproducator al femeii funcționează cum trebuie? Seems fair.

Sigur, nu spun că aș fi nemaipomenit de încântată să văd sânge în reclamele de la tampoane. Spun doar că menstruația este deja un subiect destul de delicat, și mi se pare că ar trebui să facem ceva să-l transformăm într-unul banal. Eu una m-am săturat să mă ascund lună de lună și să simt cumva că lumea din jur mă privește cu dispreț, mai ales că vorbim despre un lucru pe care-l nu poți controla și care nu ține de puterile tale.

Nu sunt vreo feministă, însă simt nevoia să punctez faptul că mă deranjează faptul că suntem puse la colț pentru un lucru natural și firesc. Mama mea a trecut prin asta, bunica mea a trecut prin asta, străbunica a trecut prin asta, toate femeile fertile trec lună de lună prin asta.

Probabil că alimentația și stilul de viață influențează într-o anumită măsură orice funcție a corpului, deci si menstruația. Am însă prietene care au o dietă bazată pe alimente cât se poate de sănătoase, și care evită pe cat posibil carnea de orice tip. Se plâng lună de lună de dureri groaznice, care trec doar după ce-și administrează un medicament. Le ajuta cu ceva alimentația? Probabil în alte privințe, însă în nici un caz în ceea ce privește ciclul menstrual. 🙂

Fie că sunteți fete sau femei în toată regula, ceea ce vreau să vă spun prin postarea asta este că trebuie să vă acceptați exact așa cum sunteți.

Ciclul menstrual are rolul lui, iar fiecare dintre noi este diferită și implicit și organismul fiecăreia funcționează în ritmul său. Durerile mari și sângerările abundente nu sunt cu siguranță un semn bun, iar prezența lor lună de lună e posibil să fie determinată de un motiv care trebuie investigat mai în amănunt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.